Tuzla: Počela izgradnja osnovne i srednje muzičke škole

Za prvu fazu Vlada TK-a je obezbijedila oko 1,5 milion KM dok je UNDP-a donirao 100.000 dolara, a Grad Tuzla učestvuje sa 70.000 KM

Na lokaciji gdje je najduže egzistirala kroz svoju višedecenijsku prošlost počela je izgradnja nove zgrade Osnovne muzičke škole i Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek“ u Tuzli, javlja Anadolu Agency (AA).

Polaganjem kamena temeljca ozvaničan je početak radova na prvoj etapi izgradnje koja će trajati 120 dana.

“Ovo je veoma bitan dan za Tuzlu i Tuzlanski kanton jer ćemo brzo dobiti jedan moderan i funkcionalan objekat koji će poslužiti za razvoj kulture i obrazovanja. Prva etapa podrazumijeva izgradnju objekta, pokrivanje, ugradnju stolarije i fasadu. Nakon toga će uslijediti unutrašnji radovi. Za prvu fazu Vlada TK-a je obezbijedila oko 1,5 milion KM dok je UNDP-a donirao 100.000 dolara, a Grad Tuzla učestvuje sa 70.000 KM. Ukupna sredstva su sasvim dovoljna da se završi prva faza izgradnje objekta“, kaže Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK-a.

Očekuje se da će učenici, nastavnici i profesori do početka naredne školske godine ući u novi objekat.

“Veoma je značajno da pored obnove umjetničkog stvaralaštva u Tuzli i Tuzlanskom kantonu na ovakav način dajemo i podstrek mladima“, kaže premijer Kadrija Hodžić dok je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović podsjetio na historijat Muzičke škole u Tuzli i probleme koji su doveli do rušenja stare zgrade.

Direktor Srednje muzičke škole “Čestmir Mirko Dušek“ Dejan Milkunić navodi kako imaju oko stotinu učenika koji su u proteklih devet godina radili u prostorijama Osnovne škole Centar.

“Veoma je značajno istaći da ćemo u novom objektu dobiti i koncertnu dvoranu“, kaže Milkunić.

Direktor Osnovne muzičke škole Nedim Suljić kaže kako imaju oko 400 učenika i da svi oni jedva čekaju dan kada će dobiti uslovne i funkcionalne prostorije za izvođenje nastave i usavršavanje.