RUŠENJE STAROG OBJEKTA MUZIČKE ŠKOLE TUZLA

Srednja muzička škola Tuzla osnovana je 21. februara 1957.godine, kada odlukom Narodnog sreza Tuzle počinje sa radom. Velike zasluge za otvaranje imao je Čestmir Dušek, tuzlak češkog porijekla – dirigent i pedagog po čijim zaslugama Škola 2017.godine mijenja naziv u J.U. Srednja muzička škola “Čestmir Mirko Dušek” Tuzla.

Nastava Srednje muzičke škole se prvobitno odvijala u prostorijama tadašnje Učiteljske škole i Doma kulture. Januara 1959. godine Srednja muzička škola, zajedno sa Državnom nižom muzičkom školom se uselila u zgradu na adresi Ludvika kube br. 1 (zgrada stare muzičke škole). Usljed tonjenja i deformisanja terena na kojemu se zgrada nalazi, škola je izmještena u zgradu Osnovne škole “Centar” na adresi ul.Mirze Delibašića 14.

Napominjemo da je ova zgrada koja je izgrađena 1949. godine prinudno zatvorena prije 9 godina zbog arhitektonskih nedostataka.

Od perioda zatvaranja škole do danas, učenici nastavu pohađaju u Osnovnoj školi Centar.

Ovom prilikom želimo obavijestiti javnost kao i naše sugrađane i uposlenike J.U. Srednje muzičke škole, da je došlo do momenta realizacije rušenja stare muzičke škole u kojoj su bili osnovna i srednja Muzička škola Tuzla.

Želim da se zahvalim i svim donatorima i partnerima za pomenute aktivnosti kao i za sve daljnje aktivnosti: Vladi TK, Ministarstvu obrazovanja, UNDP-u i  ostalima koji su uzeli učešće u pokretanju ovog procesa.

Ovo je prvi ozbiljan korak ka izgradnji nove škole i nadamo se obnove kulturnog identiteta Tuzle.